Suomi - Svenska

IV tekniikkatilat

IV-Tekniikkatilojen lattiapinnoituksen työseloste

Rakennusaikataulujen kireyden vuoksi vielä nykyisinkin työselityksissä esiintyvä IV-tekniikkatilojen lattiapintamateriaali, muovimatto, ei ole asennettavissa, jos lattiavalun ja laiteasennusten väli on alle kuusi viikkoa. Olosuhteista riippuen vielä tässäkään ajassa alusta ei monessa tapauksessa ole tarpeeksi kuiva mattoratkaisuun, joka vielä lähes poikkeuksetta tarvitsee alleen tasoitteen kuivumisineen.
Tämän johdosta on täytynyt kehittää menetelmä, mikä mahdollistaa vesitiiviin pintarakenteen asennuksen kireän aikataulun puitteissa. Solmaster Oy on tämän ratkaissut tavalla, jota nykyisin käytetään
valtaosassa IV-konehuoneita:

1. Valun jälkeen, tarvittaessa heti, kun betoni kestää pintaan muodostuneen ns. betoniliiman poistohionnan, se suoritetaan, jolloin sitoutuminen jatkuu normaalisti, mutta kuivuminen ei vielä aiheuta halkemia. Hionnan jälkeen suoritetaan primerointi erityisesti kosteaan betoniin tarkoitetulla EP 1-erikoisepoksilla, 0,3 mm vahvuisena. Huokoiset kohdat käsitellään kahteen kertaan. EP 1-erikoisepoksin annetaan
kuivua käsitelyn jälkeen vähintään 24 h.

2. Pinnoitustyö UR 500 uretaanimassan ja kvartisihiekan seoksella 0,5 - 2 mm kerrosvahvuuteen, pinnan tasaisuudesta ja vaatimustasosta riippuen. Hiekkatäytettä ei yleensä käytetä 0,5 mm kerrosvahvuudessa.
1 mm kerros on kestävyydeltään ja tiiviydeltään jo muovimattoa pitävämpi, koska saumoja ei ole ja mekaaninen kulutuskestävyys on suuri. (Esim. painavat, huoltotöissä käytettävät työkalut eivät pudotessaan aiheuta läpivaurioita).

3. Seinien ja lattian, sekä tolppien juuret tiivistetään tilanteesta ja rakenneratkaisusta riippuen joko elastisella butyylimassalla, tai vaihtoehtoisestsi uretaanimassalla. Jalkalista nostetaan seinille 100 - 150 mm korkeuteen. Näin on syntynyt käytännössä täysin vesitiivis allas, josta vuoto- ja lauhdevedet menevät niille tarkoitettuihin
lattiakaivoihin. On huomioitava, että lattiasssa ovat kaadot kaivoon päin tehty rakennusvaiheessa, koska tällä pinnoiteratkaisulla ei ilman lisätöitä niitä voi tehdä.

UR 500 on elastinen kosteutta läpäisemätön kemikaalinkestävä massa, joka kestää lämpöliikuntaa myös seinien ja tolppien juuressa.

Tämä menetelmä on käytössä nykyisin useimmissa tapauksissa, missä muovimattoa on esitetty käytettäväksi, mutta aikataulusyistä sitä ei voi käyttää.