Suomi - Svenska

Kostea betoni

Vaikka EP 10 on ollut markkinoilla jo n. kaksikymmentä vuotta, on vielä rakentajien joukossa jonkinverran epätietoisuutta ja -uskoa sen soveltuvuudesta kosteankin betonivalun pinnoittamiseen.

Jotta voisimme näitä epäilyjä poistaa ja perustella asian, palautetaan mieliin joitakin perusasioita betonin käyttäytymisestä.

Sementin sitoutumiselle ja kovettumiselle, sekä sementin, kiviaineksen ja veden muodostaman betonimassan työstettävyydelle on vesi välttämätöntä. Koska kuitenkin työstettävyys vaatii enemmän vettä kuin kovettuminen, on liikaveden poistuttava. Betonimassaan laitetusta vedestä kykenee sementti kemiallisesti sitomaan vain n. 20%. Toisaalta, jos vesi haihtuu liian nopeasti, ei kovettuminen saa riittävästi vettä ja betoni jää hauraaksi.

Mitä sitten tapahtuu lopulle 80 % vedestä, jos pintaan levitetään EP 10 ?

Kouluajoilta muistamme, että yksi vesipisara muodostuu n. 2000 triljoonasta ( 2 ja 21 nollaa ) molekyylistä. Tiedämme myös, ettei vesi haihdu betonivalusta pisaroina, normaalioloissa ei edes höyrynä.

EP 10 kuitenkin koostumuksensa ansiosta mahdollistaa haihtumisen molekyyleinä tai niiden pieninä yhteenliittyminä. Toisinsanoen; EP 10- kalvo läpäisee veden molekyylikoossa (altapäin tuleva), mutta ei pisarakoossa (ulkoapäin tuleva).

Hyvä esimerkki em. tapahtumasta on laadukkaissa ulkoiluvaatteissa käytetty GORE-TEX® -kalvo. Sehän sallii ihokosteuden haihtumisen, mutta on täysin vedenpitävä.