Suomi - Svenska

Uutiset

14.09.2015

Uusi ajattelutapa mullistaa työstönesteet


Tietoisuus ihmisen terveyttä ja yhteistä elinympäristöä uhkaavista vaaratekijöistä on kasvanut selvästi. Ankarat työsuojelumääräykset ja uudet EU-säännöstöt vaikuttavat myönteisesti jokapäiväiseen elämäämme. Lahtelainen Solmaster Oy haluaa omassa tutkimus- ja kehitystyössään tuoda nämä trendit myös Suomeen. Merkittävä osoitus tästä ovat seuraavan sukupolven työstönesteet.

Uusi teknologia mahdollistaa yhä turvallisempien työstönesteiden kehityksen. Aloite on tullut meille asiakaspuolelta, ja nyt haluamme rikkoa perinteitä aivan uudella ajattelutavalla, tuotekehityskemisti Heikki Illi kertoo. Päämääränä on haitallisten aineiden mahdollisimman vähäinen käyttö työstönesteissä. Nesteet sisältävät perinteisesti runsaasti lisäaineita kuten biosideja mikrobien kasvun estämiseksi ja vaahtoamista vähentäviä aineita. Uudessa kehittämismallissa yritetään hallita mikrobitasoa rakentamalla tuotetta erilaisista, toisiaan tukevista osasista. Raaka-ainepohja on ”turvallisempi” ja bakteerien kasvua säädetään
reseptiä muuttamalla. Illi toteaa että asiakkaallakin on oma vastuunsa uusien työstönesteiden käytössä.

- Puhutaan uudesta ideologiasta. Solmaster antaa ohjeet ja apuvälineet turvallisempien ja terveellisempien aineiden käytölle, ja käyttäjä ja operaattori tarkastelevat nesteiden kuntoa omavalvonnalla. Uudet aineet ovat yhtä tehokkaita kuin vanhat, mutta jotta mikrobit pysyisivät hallinnassa ilman ”kovia” aineita ja biosideja, käyttäjän täytyy tuntea käyttämänsä aineet paremmin.

Kumppaneita kehitysyhteistyöhön tarvitaan

Uudet työstönesteet alkavat olla valmiina Solmasterin laboratoriossa, mutta nyt pitäisi löytyä yhteistyöpartnereita lähialueelta.
- Haemme syvällistä yhteistyötä yrityksen kanssa, joka on valmis kulkemaan eturintamassa kenttäkokeilujen aikana. Yhtiömme on perinteisesti panostanut biohajoaviin ja yhä turvallisempiin tuotteisiin, ja nyt haluamme viedä kehityksen vielä muutaman askeleen eteenpäin EU:n kriteerit huomioiden, Pasi Korkkinen sanoo.

Illi jatkaa, että työstönesteissä riittää muutakin kehittämistä. Vaahdonesto on sektori, jossa tehdään paljon työtä. Solmaster on nyt löytänyt aineen, joka selvästi vähentää vaahdon muodostumista ja jossa yhdistyvät tehokkuus ja edullisuus. Monipuolinen tuote toimii hyvin eri ympäristöissä. Raaka-aine on lähes
FD-hyväksytty (elintarvikkeet/lääkkeet), joten turvallisuustaso nousee selvästi, mikä on Solmasterille kilpailuvaltti.

Kaikki nämä uutuudet lisäävät henkistä pääomaa ja saattavat toivon mukaan muuttaa tottunutta käytäntöä. Illi arvioi, että jo tänä syksynä ollaan paljon viisaampia.
- Tutkimus ja kehitys ovat pitkäjänteistä toimintaa, mutta itse tuotteet ovat pian valmiita tuotannollisiin kokeisiin. Pajoissa halutaan aina lisätä tehoja ja saada lisää työstötoimintoja. Konevalmistajat suunnittelevat uusia, nopeita koneita ilman että niille on kehitetty vastaavia työstönesteitä. Olemme siten aina
kakkosena ketjussa

CUT LE tämän hetken lippulaiva

Korkkinen on syystäkin ylpeä Solmasterin aloitteesta kehittää kotimaisia, alansa huipulla oleva, yhä turvallisempia teollisuuskemikaaleja.
- Olemme jo vuodesta 1987 lähtien käyttäneet kasviöljypohjaisia raaka-aineita teollisuuskemikaaleissamme. Uusia työstönesteitä odotellessamme hyviä esimerkkejä saavutuksistamme ovat vaativaan työstöön tarkoitetut työstöneste CUT LE ja viime vuoden uutuus CUT ST. GREEN LINE -sarja on jo hyvin kattava sisältäen hydrauli- ja leikkuuöljyjä, johdeöljyjä, työstöemulsioita ja kierretahnoja. Ja terveydestä ja ympäristöstä huolehtiva metallimies pesee tietenkin kätensä työpäivän jälkeen hellävaraisella mutta tehokkaalla kolmitehoisella ja kasviöljypohjaisella Koura-käsienpesuaineella.

 

Teollisuus Suomi