Suomi - Svenska

2010

14.10.2010

Lattian pinnoitustyö Keski-Suomen Ilmailumuseossa


Tikkakoskella sijaitseva Keski-Suomen Ilmailumuseo esittelee suomalaista ilmailuhistoriaa sen alusta nykypäiviin saakka. Vuonna 1979 perustettu museo toimii Suomen Ilmavoimien museona ja vastaa Ilmavoimien perinteiden tallentamisesta. Museon perusnäyttely koostuu pääasiassa lentokoneista, moottoreista sekä muista Suomen Ilmavoimien käytössä olleista laitteista ja varusteista. Museon toiminta alkoi Luonetjärven lentokentän lentokonehalli 1:ssä ja nykyisiin tiloihinsa museo siirtyi vuonna 1989.

Vanhat lentokoneet ja niihin liittyvä historia kiinnostavat myös suurta yleisöä. Vuonna 2009 vierailijoita oli yli 26000, ja toiminnan alusta lukien kävijöitä on ollut yhteensä reilut 500 000, kertoo museonjohtajan sijaisena toimiva tutkija Rauni Valtonen. Katsottavaa riittää, sillä yksistään lentokoneita on esillä lähes 30 kpl, osa hyvinkin harvinaisia. Tällä hetkellä suurin vetonaula on Yhdysvaltain merivoimien ilmailumuseosta lainassa oleva Brewster Model 239 (BW-372). Jatkosodan melskeissä pakkolaskun Itä-Karjalaan tehnyt ja monien vaiheiden jälkeen Yhdysvaltoihin päätynyt koneharvinaisuus on esillä museossa kesään 2012 saakka.

Uusi pinta lattiaan Solmaster EP 10 Epoksipinnoitteella

Keski-Suomen Ilmailumuseo toimii reilut 20 vuotta sitten saneeratussa vanhassa elementtitehtaassa, jonka lattiaan museossa vierailleet puoli miljoonaa jalkaparia ovat jättäneet jälkensä. Lattian uudelleen päällystys onkin Valtosen mukaan ollut pitkään museoväen toiveena. Niukoista määrärahoista johtuen kesän remontissa saatiin päällystettyä vain noin kolmannes museon reilusta 3000 lattianeliöstä.

Työ tehtiin Solmasterin toimesta avaimet käteen -periaatteella ja pinnoitteena käytettiin EP 10 Epoksipinnoitetta. Aikaa remonttiin kului yhteensä noin neljä viikkoa. Nyt tehty osuus oli Valtosen mielestä helpoimmasta päästä. – Alueella oli enimmäkseen pieniä koneita, jotka pystyimme siirtämään henkilökunnan voimin pois pinnoitustyön tieltä ja taas takaisin kun pinnoitusryhmä oli työnsä tehnyt. Nyt pinnoitettu lattiaosuus näyttää hienolta ja toivottavasti saamme lisää määrärahaa loppuosankin kunnostukseen. Vaikka remontoinnin toinen vaihe ei ehkä ihan pian toteutuisikaan, kannattaa tulla tutustumaan museon näyttelyihin. Vanhat koneet kiinnostavat varmasti kaiken ikäisiä. Eri aikakausilta olevat koneet ja laitteet antavat myös hyvän kuvan ilmailun kehityksestä Suomessa.

Suosittu lattiapinnoite EP 10 nyt uudessa pakkauksessa

Solmaster Coatingsin vesiohenteinen lattiapinnoite EP 10 on menestynyt sekä Suomessa että naapurimaissa. Ensi kesänä on kulunut 35 vuotta tuotteen ensiesittelystä.